Η εξέλιξη του κυνηγιού με την πάροδο του χρόνου

Το κυνήγι αποτελεί ιστορικά μια από τις πρώτες ανθρώπινες δραστηριότητες αφού ήταν για πολλά χρόνια η κύρια πηγή τροφής για τον άνθρωπο. Τα κυνηγετικά είδη που χρησιμοποιήθηκαν συνεχώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από την τροφή όμως, του προσέφερε ρουχισμό (μέσω του δέρματος και της γούνας) αλλά και εργαλεία τα οποία κατασκευάζονταν από τα μεγάλα οστά των ζώων που σκοτώνονταν. Οι πρώτοι κυνηγοί συνήθιζαν να πιάνουν τα θηράματα τους μέσω παγίδων.

Πριν από περίπου 6000 χρόνια όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτες αγροτικές κοινωνίες το κυνήγι εξελίχθηκε ιστορικά και από βασικό μέσο επιβίωσης μετατράπηκε σε ένα "άθλημα" κυρίως για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. Ο λάος απέκτησε δικαίωμα να κυνηγά ζώα μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Για πολλά χρόνια το κυνήγι και οι καρποί δέντρων ήταν οι μοναδικές πηγές τροφής για τον προϊστορικό άνθρωπο. Τα όπλα τους ήταν κυρίως από πέτρα ή και ξύλινα ακόντια.

Με την επινόηση του πυριτόλιθου και την επεξεργασία του, δόθηκε η δυνατότητα στον άνθρωπο να κατασκευάσει και άλλα κυνηγετικά είδη και εργαλεία που του έδωσαν την δυνατότητα να κυνηγάει μεγαλύτερα θηράματα από μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι επιλογές ήταν περισσότερες, και το κρέας, οι γούνες και το δέρμα άφθονο.

Κατά την πάροδο των αιώνων το κυνήγι στάθηκε ο πιο βασικός τρόπος επιβίωσης των ανθρώπων, αυτό δεν ίσχυε όμως και στην αρχαία Ελλάδα όπου είχε ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Εδω επινοήθηκε και λατρέυτηκε η θεά Άρτμεμη όπου ήταν και η προστάτιδα του κυνηγιού ενώ τιμωρούσε αυτούς που δεν τηρούσαν τον ηθικό κώδικα του κυνηγιού και κυνηγούσαν μικρά και νεογέννητα ζώα εις βάρος της φύσης. Τα κυνηγετικά είδη και όπλα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να κυνηγούν τα θηράματα τους ήταν άφθονα και παρέμειναν ίδια για χιλιετίες. Ανάλογα με την τεχνολογία της κάθε εποχής και το θήραμα που ήθελαν να αιχμαλωτίσουν και να σκοτώσουν, κατασκέυαζαν και χρησιμοποιούσαν δόρατα, τόξα, ακόντια, ρόπαλα και σφεντόνες καθώς και πολλών ειδών παγίδες.

Στις μέρες μας, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οι εντατικές καλλιέργειες έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής μας. Το κυνήγι έχει πάψει έδω και πολλά χρόνια να αποτελεί μέσο επιβίωσης για τον άνθρωπο. Παραμένει όμως για πολλούς ένα χόμπι, ένα τρόπο να έρχεται ο άνθρωπος σε επαφή με την φύση και να αποδρά από την καθημερινότητα του. Τα κυνηγετικά είδη που χρησιμοποιούνται πλέον για τον σκοπό αυτό είναι κυρίως τα όπλα, αλλά και διάφορα αξεσουάρ και είδη ρουχισμού που υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά. Σήμερα το κυνήγι ρυθμίζεται αυστηρά, με τους κυνηγούς να πρέπει να ακολουθήσουν πολλούς νόμους και κανόνες για να μπορούν να ασκούν το συγκεκριμένο άθλημα.

Αν είσαι κυνηγός και σου αρέσει να έρχεσαι σε επαφή με την φύση ασκώντας αυτήν την παράδοση που έχει ρίζες από τα πρώτα χρόνια που έζησε ο άνθρωπος, για να το κάνεις σωστά, σίγουρα χρειάζεσαι και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στο www.hotprice.gr θα βρεις μια τεράστια ποικιλία σε κυνηγετικά είδη σε πολύ χαμηλές τιμές για να σε συντροφεύουν στις εξορμήσεις σου στην φύση!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς χρησιμοποιείται ο ιστότοπος. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε αυτήν την πολιτική.
Περισσότερες πληροφορίες